De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

De coronacrisis kan vergeleken worden met de pest die in de middeleeuwen via Italië Europa binnenkwam.


Middeleeuwen

De pest is een bacteriële vectorziekte wat wil zeggen dat ze overgedragen wordt door ratten en vlooien en op die manier de mens bereikte.

De pest verspreidde zich doorheen Italië door de zieke bemanning van de schepen die aanmeerden in de grote havens van Italië. Eenmaal de zwarte dood dan aan land was, verspreidde de ziekte zich heel erg snel. Dit valt te wijten aan de overbevolkte steden in de middeleeuwen waar mensen in slechte leefomstandigheden verkeerden, het reizen met paard en kar, ... In twee jaar tijd had de pest het volledige continent bereikt.

Om deze verspreiding tegen te gaan, deden ze in de 14e eeuw ook al aan quarantaine.
De aanmerende schepen moesten 40 dagen in de havens van stilliggen. Ook de bemanning mocht het schip niet verlaten. Op die manier hoopte men de ziekte in te maken.

Vandaag

Deze omstandigheden uit de middeleeuwen kunnen we zeker vergelijken met het coronavirus van vandaag.

Net zoals de pest is het coronavirus ontstaan in China. Ook de weg die zowel de zwarte dood als het coronavirus aflegden is gelijk: beiden kwamen via Italië Europa binnen. Italië was zowel door de pest als door corona heel erg zwaar getroffen.

Het coronavirus verspreidt zich dan niet via ratten en vlooien zoals bij de pest, maar wel via lichaamsvocht.

Ook wij doen vandaag de dag aan quarantaine om het virus een kopje kleiner te proberen maken. Wij mogen ons enkel essentieel verplaatsen. Iedereen houdt een meter en een half afstand van elkaar. Wanneer hier overtredingen op te zien zijn, zal de politie ingrijpen en kan je een boete krijgen.

Laten we hopen dat dit virus snel verdwijnt uit onze levens.

De bronafbeelding bekijken




Hou je aan de maatregelen en blijf gezond!



Bronnen

VRT. (2020, april 13). De geschiedenis lijkt zich te herhalen: in de middeleeuwen kwam ook de pest via Italië Europa binnen. Opgehaald van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/27/hoe-ook-de-pest-via-italie-europa-binnendrong/

Wikipedia. (2020, april 13). Quarantaine. Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Quarantaine

Reacties

  1. Ik heb net zoals jij het coronavirus vergelijken met wat er ons in het verleden is overkomen. Het is leuk om te lezen dat je op andere dingen de nadruk hebt gelegd. Toffe en leerrijke blog :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hallo allemaal!

De eeuwige terugkeer der dingen