Leopold II

De dood van George Floyd bracht heel wat opstanden met zich mee. Ook hier in België. Toen deze opstanden in het nieuws kwamen, hoorde ik dat de beelden van Leopold II besmeurd werden met rode verf. Mensen waren dus kwaad op Leopold II voor zijn daden uit het verleden. Graag wil ik jullie even meenemen naar het verleden van Leopold II en zijn daden waar mensen op de dag van vandaag nog steeds boos over zijn. 


Wie is Leopold II?

Leopold Lodewijk Filips Maria Victor was de tweede koning van België. Hij leefde van 1835 tot 1909 en stuurde ons land van 1865 tot 1909. Hij bleef dus koning tot aan zijn dood. Leopold II stichtte en was eigenaar van de Onafhankelijke Congostaat. Op het einde van zijn koningschap, zijn er heel wat gruweldaden gepleegd in Congo-Vrijstaat. Hierdoor herinneren wij hem als een slecht man.
Leopold II


Congo-Vrijstaat

Congo werd bezit van Leopold II bij de Koloniale conferentie van Berlijn in 1884. Vanaf 1876 raakte hij meer en meer geïnteresseerd in Centraal-Afrika en in 1879 sponsorde hij een expeditie van Henry Morton Stanley. Koning Leopold II heeft lange tijd campagne gevoerd om het gebied onder zijn bewind te krijgen en werd tijdens de conferentie hiervoor beloond. De Congo-Vrijstaat werd geen kolonie van België, maar een privébezit van koning Leopold. Hij moest ervoor zorgen dat hij andere Europese in landen permissie kregen tot toegang van de rijkdommen van Congo en hij moest beloven dat hij de bevolking goed zal behandelen. Maar in de praktijk was er van een goede behandeling geen sprake.

Bloedrubber

Het grootste deel van het inkomen van de vrijstaat komt uit de export van rubber. Er werd een arbeidsbeleid ontwikkeld om de rubberwinning te maximaliseren. De raad van bestuur eiste arbeid als belastingheffing. Aangezien bedrijven steeds meer vertrouwen op de dringende noodzaak om Congolese arbeidskrachten te mobiliseren om rubber te delven, heeft dit een "slavenmaatschappij" gecreëerd. De staat rekruteerde heel wat zwarte mensen om de lokale arbeid te organiseren. Men was zo gesteld op de maximalisering van de rubberwinning, en dus ook de winst van de staat, dat men het welzijn van de werknemers helemaal verwaarloosde. In de concessiegebieden kon vrijwel elke maatregel gebruikt worden om de productie en winst te verhogen zonder dat de staat hiervoor tussen kwam. Hoe de werknemers behandeld moesten worden, werd niet vermeld in de wet. Hierdoor werden de werknemers erg hard aangepakt. Wanneer werknemers weigerden te werken, werden deze zwaar onder dwang gezet. Ze werden geslagen of kregen zweepslagen. Dit beleid zorgde voor een instorting van het Congolees economisch en cultureel leven. 

De bronafbeelding bekijken
Congolese werknemer wordt geslagen met de zweep

Afgehakte handen

Wanneer een rubberquota niet werd behaald, werd dit bestraft met de dood. De Force Publique (het leger in Congo) moest een afgehakte hand als bewijs leveren dat ze iemand hadden vermoord. Het gevolg hiervan was dat de onbehaalde rubberquota terugbetaald werd met de afgehakte handen. Afgehakte handen waren dus nodig om de economie in stand te houden. 

Elke rechterhand bleek sloeg in theorie op een moord. Maar in de praktijk hakten soldaten soms de hand van een Congolees af zonder ze meteen te vermoorden, maar ze voor dood achter te laten. Velen getuigen later dat ze deze wreedheid overleefden door te doen alsof ze dood waren en niet te bewegen in afwachting van het vertrek van de soldaten. 

De bronafbeelding bekijken
Mensen met een afgehakte hand uit Congo
Er waren nog heel wat andere wreedheden, maar ik hield het kort in deze blogpost.

Internationale verontwaardiging en Belgische overname

De misstanden in de Vrijstaat werden langzaamaan bekend in de 20e eeuw door een aantal schrijvers die zich keerden tegen het bewind van Leopold II. De rubberquote werd afgeschaft en de leefomstandigheden verbeterden toen Congo op 18 oktober 1908 een kolonie van de Belgische staat werd. Miljoenen Congolezen stierven aan geweld, ondervoeding en uitputting onder leiding van Leopold II. 

Na de onafhankelijkheid in 1960 werd Congo verder verwoest door conflicten en opstanden. Daarom blijft dit onderwerp nog steeds gevoelig in België. Er wordt bijvoorbeeld veel geprotesteerd tegen de standbeelden van Leopold II omdat deze standbeelden de verering van het geweld tegen donkere mensen symboliseren. Vandaar dat er vandaag ook vandalisme is tegenover deze standbeelden vanwege de gebeurtenis met George Floyd. 

Bronnen

Isgeschiedenis. (2020, juni 13). Misstanden in Congo onder het bewind van Leopold II. Opgehaald van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/misstanden-in-congo-onder-het-bewind-van-leopold-ii

Wikipedia. (2020, juni 13). Gruweldaden in Congo-Vrijstaat. Opgehaald van  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gruweldaden_in_Congo-Vrijstaat

Wikipedia. (2020, juni 13). Leopold II van België. Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Leopold_II_van_Belgi%C3%AB

Reacties

Populaire posts van deze blog

De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Florence Nightingale