Dag van de vaders

Vandaag is het vaderdag. Elke tweede zondag van juni worden alle papa's eens goed in de watten gelegd. Kinderen knutselen iets in school en vaders krijgen een mooi ontbijtje voorgeschoteld. Maar waar komt het concept van Vaderdag nu vandaan?

Geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag werd opgericht in 1909 door ene Sonora Smart Dodd. Zij leefde in Washington en wou haar vader, William Jackson, vereren. Hij streed als veteraan in de Amerikaanse Burgeroorlog nadat zijn vrouw stierf bij de geboorte van hun zesde kind. Toen Sonora volwassen werd, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader belonen door hem een dag voor hemzelf te geven. Haar inspiratie hiervoor was Anna Jarvis, die een jaar eerder Moederdag had geïntroduceerd.

De bronafbeelding bekijken
Sonora Smart Dodd
 
De allereerste Vaderdag vond plaats op 19 juni 1910 In Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde dit idee van Vaderdagvieringen in 1924, maar het Amerikaanse congres dat volledig uit mannen bestind, wilde niets doorvoeren dat de mannen in het zonnetje zette. Als gevolg hiervan werd de dag pas officieel erkend in de VS tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972. 

Hoe vier ik Vaderdag?

Elk jaar voor Vaderdag laten wij mijn papa de keuze wat hij 's middags wil eten. Vandaag is het zeer mooi weer dus besloten we om barbecue te doen. Het is ook de traditie dat wij naar de grootouders langs beide kanten gaan om ook mijn twee opa's in de bloemetjes te zetten. Vandaag is dat wat moeilijker met corona, maar we hebben geluk dat het mooi weer is zodat we buiten kunnen zitten en toch vaderdag kunnen vieren met onze opa's. 

Zet allen jullie vaders maar eens goed in de bloemetjes!

De bronafbeelding bekijken
 

Bronnen

Wikipedia. (2020, juni 14). Vaderdag. Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaderdag

IsGeschiedenis. (2020, juni 14). Vaderdag. Opgehaald van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/vaderdag

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leopold II

De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Florence Nightingale