Racisme vandaag en vroeger

Jullie hebben ongetwijfeld allemaal gehoord van de donkerkleurige George Floyd die vermoord werd door een blanke politieagent. Ik vond dit een zeer aangrijpende gebeurtenis en het deed mij inzien dat racisme nog lang de wereld nog niet uit is. Daarom wil ik me even verdiepen in de geschiedenis van het racisme. 

Wat is racisme?

Het racistische idee is dat rassen relatief kunnen worden onderverdeeld in goed en slecht. Dit kan tot discriminatie leiden omdat de normen voor een ras verschillen. 

De term racisme wordt wel vaker gebruikt. Over het algemeen betekent racisme dat leden van het ene ras zichzelf als hoger beschouwen dan leden van een ander ras. In discussies over racisme is de exacte betekenis van de term echter vaak onduidelijk. Veel mensen gebruiken de term om xenofobie (angst voor vreemden) of etnocentrisme (het superieur vinden van de eigen cultuur) uit te drukken. Aan de andere kant proberen wetenschappers het alledaagse racisme af te bakenen van racisme door het te definiëren als een ideologie of wetenschappelijk racisme. Racisme kan eigenlijk als uitzonderlijk beschouwd worden.

Herkomst en slavernij

Racisme heeft in de hele menselijke geschiedenis bestaan. Sommige mensen denken dat anderen barbaren zijn, maar dit komt meer door cultuur dan door ras. Aan de andere kant worden andere etnische groepen als gelijk en zelfs hoog ontwikkeld beschouwd. Zo maakten de Romeinen bijvoorbeeld onderscheid tussen volkeren. Ze geloofden dat de oude Grieken meer ontwikkeld waren en beschouwden de Germanen als barbaren. Ook de Romeinen besteedden meer aandacht aan de verschillende culturen dan aan de rassen. 

Het antisemitisme in Spanje in de 15e eeuw was de eerste vorm van het modern racisme. Dit racisme bestond voornamelijk uit religieuze en radicale redenen. In de 15e eeuw werden heel wat nieuwe gebieden ontdekt door Spanjaarden en Portugezen en de mensen uit deze gebieden werden gezien als een ander ras omdat ze niet-blank waren. Er werd ook al snel ingezien dat in deze gebieden een andere cultuur en religie heerste. In enkele van deze gebieden bestond er al slavernij. Afrakanen gaven bijvoorbeeld slaven aan andere stammen om ermee bevriend te blijven. Slaven werden voor verschillende zaken ingezet. Ook de behandeling van slaven hangt af van de cultuur en de plaats waar ze zich bevinden. Racisme speelde een duidelijke rol in deze slavernijen. 

Zoals eerder vermeld deden Europese landen dus ook mee aan racisme. Deze gingen slaven halen uit Afrika om voor hen te komen werken, voornamelijk in plantages in Amerika. Slaven werden gekocht in ruil voor gewilde Europese producten en deze slaven werden op hun beurt dan verkocht aan blanke plantagehouders in Amerika. Deze plantages produceerden suiker, tabak en koffie. Deze handel van slaven werd de trans-Atlantische slavenhandel genoemd. Bij dit soort handel kwam racisme kijken. Europese landen zagen slaven als minderwaardigen en deze laatstgenoemden werden dan ook uitgebuit. Slaven werden vaak mishandeld. Ze moesten hard werken en waren ondervoed. De plantagehouders in Amerika waren altijd blank en slaven hadden altijd een donkerdere huidtint. We merken dus duidelijk dat er een onderscheid was in rassen en dat mensen op hun ras werden beoordeeld. 

De bronafbeelding bekijken
Slavenhandel tussen Afrika en Amerika

In de 19e eeuw nam het abolitionisme toe in de Europese landen en koloniën. Abolitionisme slaat op het verzet tegen slavernij. Mensen die aan abolitionisme deden, zagen ook mensen met een andere huidskleur als hun gelijken. Zij kwamen op voor rechten voor slaven en wouden ervoor zorgen dat de slaven bevrijd werden uit de handen van hun uitbuiters. België kende slavernij in Belgisch-Kongo tot in 1908. Het afschaffen van slavernij, zorgde er helaas niet voor dat iedereen gelijke rechten kreeg. Racisme blijft bestaan. 


Racisme en het sociaal darwinisme

In de 19e eeuw stelde de Britse bioloog Charles Darwin zijn evolutietheorie voor. Volgens Darwin zijn door natuurlijke selectie nieuwe diersoorten en dierenrassen ontstaan. Dieren zijn uitgestorven door "survival of the fittest". De darwinisten pasten deze theorie alleen toe op diersoorten en schreven niets over mensen. 

De bronafbeelding bekijken
Charles Darwin

Herbert Spencer bedacht het sociaal darwinisme. Volgens deze theorie is er wel degelijk een onderscheid tussen verschillende mensenrassen. Hieruit begrepen sommige mensen dat het ene ras superieur is aan het andere. Het blanke Europese land werd vaak gezien als het betere ras. Dit alles leidde uiteindelijk tot racisme omdat er een onderscheid werd gemaakt tussen verschillende rassen. Het gebeurde zelfs dat het sociaal darwinisme gebruikt werd om slavernij en discriminatie goed te praten.

De bronafbeelding bekijken
Herbert Spencer


Racisme vandaag

Ik denk dat we vandaag de dag hier in België maar al te graag geloven dat er geen racisme meer bestaat. Maar niks blijkt minder waar. Hier bij ons uit racisme zich vooral in het maken van vooroordelen. Dit is even erg als het fysiek discrimineren van mensen.

Het voorval in Amerika met George Floyd heeft mij erg aangegrepen. Ik vind het verschrikkelijk om te denken dat iemand met een donkere huidskleur minderwaardig is dan ons blanken. Ik vind dat iedereen op aarde gelijk behandeld moet worden, ongeacht hun afkomst of huidskleur.

Laten we allen blijven strijden tegen racisme. 

De bronafbeelding bekijken
"racisme is voorbij"


Bronnen

Wikipedia. (2020, juni 12). Racisme. Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme

Wikikids. (2020, juni 12). Racisme. Opgehaald van  https://www.wikikids.nl/Racisme




Reacties

Populaire posts van deze blog

Leopold II

De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Florence Nightingale