Florence Nightingale

Zorg is iets wat we al ons hele leven kennen en ook nodig hebben. Verpleegkunde in het bijzonder is essentieel voor onze gezondheid. Zeker in deze tijden van corona zien we hoe belangrijk verpleegkundigen zijn. Vandaar wou ik mij even verdiepen in het ontstaan van verpleegkunde en meerbepaald de grondlegster Florence Nightingale.




Florence Nightingale

Florence Nightingale werd geboren op 12 mei 1820 in Italië in het stadje Florence (waarnaar ze vernoemd werd). Haar geboortedag is bij ons dan ook de dag van de verpleegkunde. Ze groeide op in een rijke Britse familie. Florence was zeer begaan met dieren en hield van de gedachte om zich bezig te houden met ziekenverzorging. In die tijd was ziekenverzorging een eenvoudig werk waarvoor je geen opleiding hoefde te hebben. Nightingale ondervond veel weerstand vanuit haar familie, maar toch besloot ze om verpleegster te worden. Ze bezocht verschillende ziekenhuizen om ervaring op te doen.
De bronafbeelding bekijken
Florence Nightingale


Krimoorlog

Florence Nightingale bood zichzelf aan om verpleegkundige diensten te verlenen tijdens de Krimoorlog. Ze besloot om deze hulp te bieden omdat er verslag werd uitgebracht dat de omstandigheden onder de zieke en gewonde Britse soldaten mensonterend waren. Niet veel later trok ze samen met 38 verpleegsters naar de Krim. 

Toen ze aankwamen in Scutari merkten ze dat het ziekenhuis daar een afschuwelijke plek was. Mensen die gewond waren, waren er erg aan toe en ze kregen zelfs geen schone kledij. Er werd te weinig voedsel voorzien en de plaats werd overrompeld door ratten. Florence Nightingale slaagde erin om dit ziekenhuis weer op orde te brengen en menswaardig te maken. 

Het werk dat Nightingale daar deed was zeer zwaar. Er wordt zelfs gezegd dat ze twintig uur per dag werkte. Omdat ze zo laat werkte, moest ze haar rondes langs de gewonden maken met een lamp in de hand. Vandaar dat ze dan ook de bijnaam 'de vrouw met de lamp' kreeg. 


Hygiëne

In 1855 ging het minder goed met het ziekenhuis door een belegering. Er doken allerlei ziektes op  zoals tyfus, cholera en dysenterie waar ook het ziekenhuispersoneel niet voor bestemd was. Toch slaagde Nightingale erin om de hygiëne in goede banen te houden en dit zorgde ervoor dat de patiënten zo veel mogelijk konden herstellen. 
Toch werd Florence op een bepaald moment ook zelf ziek waardoor ze dan veertien dagen lang moest herstellen. 

In datzelfde jaar raapte Nightingale voldoende geld bijeen om een verpleegsterschool op te richten. Deze school was specifiek bedoeld om vrouwen op te leiden. Florence was had zelf een te zwakke gezondheid om de school te leiden, maar ze gaf wel enorm veel advies. 

In 1856 keerde ze terug naar Engeland. Iedereen wist intussen van haar bestaan, maar ze reisde in stilte terug naar haar familie.
Na haar terugkomst trok Nightingale zich terug uit het publieke leven. Ze bleef zich inzetten voor de strijd naar een betere wereld, waarbij verpleging en hygiëne naar een hoger niveau werden gebracht. Dit probeerde ze te verwezenlijken door regelmatig met mensen te corresponderen. 

In 1858 gaf Florence Nightingale haar eerste boek uit met advies over verpleging: Notes on nursing, what it is and what it is not. Ze schreef ook veel over de verbetering die ziekenhuizen en verpleegkunde moeten ondergaan.

De bronafbeelding bekijken
Boek Florence Nightingale

Overlijden

Florence Nightingale liet het leven op 13 augustus 1910 op 90-jarige leeftijd. Dankzij Nightingale wordt verpleegkunde niet langer gezien als onbelangrijk werk, maar als een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Ze is ook de geschiedenis ingegaan als de uitvindster van het pooldiagram waarmee ze het gebruik van statistieken introduceerde in de gezondheidszorg.
pooldiagram Florence Nightingale


Voor wie interesse heeft, via deze link kan je een documentaire bekijken over Florence Nightingale



Bronnen

Historiek.net. (2020, mei 31). Florence Nightingale (1820-1910) - de vrouw met de lamp. Opgehaald van https://historiek.net/florence-nightingale-vrouw-met-de-lamp/70027/

Wikipedia. (2020, mei 31). Florence Nightingale. Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale


Reacties

Populaire posts van deze blog

Leopold II

De geschiedenis lijkt zich te herhalen.