Typhoid Mary

Corona is een superverspreider. Mensen besmetten (ongewild) tal van anderen met het coronavirus en kunnen zo een epidemie in gang zetten. Ook in het verleden hebben zulke superverspreiders een grote rol gespeeld bij de uitbraak van besmettelijke ziekten. Een van de meest legendarische ooit, was dat van Typhoid Mary. 


Mary Mallon

Mary Mallon werd geboren op 23 september 1869 in een arm stadje genaamd Cookstown emigreerde op 14-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Ze had niet veel ervaring als het over werken ging, maar ze kon al snel aan de slag als kokkin bij privéhuishoudens. Mary bleef nooit lang bij deze huishoudens, en trok al snel van gezin tot gezin. 

Maar er was iets vreemds aan de gang: in ieder huishouden waar Mary Mallon had gewerkt, ontbrak er een buiktyfusepidemie en die liepen soms zelfs dodelijk af. 



Mary Mallon (links)


Symptoomloos drager

George Soper was gezondheidsexpert die leefde in die tijd. Hij kreeg de opdracht om de uitbraak van deze ziekte te onderzoeken. Al snel kwam hij uit op de situatie van Mary Mallon. Hij ontdenkte al snel dat in ieder gezin waar ze gewerkt had, een heel aantal mensen buiktyfus opliepen. Maar tegen de tijd dat deze ziekte opdook, was Mary Mallon telkens al weer aan het werk in een ander huishouden.
Soper vermoedde dat ze een gezonde drager is. Dit is iemand die de ziektekiemen bezit en die kan doorgeven, maar die zelf weinig of helemaal geen ziektesymptomen heeft. 
Maar hoe kon Mary Mallon nu al die personen besmet hebben? Wel, ze serveerde in elk huishouden roomijs met verse perziken zonder haar handen te wassen. 

Eerste quarantaine

Om al deze besmettingen tegen te gaan, pakten maar liefst 5 politieagenten Marry Mallon op en brachten haar naar een ziekenhuis. Hier onderging ze een test en de resultaten hiervan bevestigden het vermoeden van Soper: Marry Mallon was symptoomloos drager van de salmonellebacterie die buiktyfus veroorzaakt.
Ze begrijpt helemaal niet waarom de gezondheidsdiensten haar viseren omdat ze blaakt van gezondheid. Mary begrijpt het principe van een gezonde drager niet helemaal.
De autoriteiten beslissen om haar in quarantaine te plaatsen in het Riverside Hospital op North Brother Island. Mallon kan hier helemaal niet mee om en is razend. 

Mary Brown

In 1910 mag Mary Mallon de quarantaine verlaten op voorwaarde dat ze nooit meer als kokkin aan de slag gaat. Ze verbreekt deze voorwaarden al heel snel omdat ze niet echt andere vaardigheden bezit en omdat ze ervan overtuigd is dat ze kerngezond is. Ze duikt opnieuw de keuken in, maar dit doet ze onder de schuilnaam Mary Brown.
De gevolgen van deze actie zijn al snel duidelijk. Opnieuw breekt buiktyfus uit overal waar ze komt. Mallon probeerde telkens weer te vluchten, maar de politie kon haar toch weer te pakken krijgen. 

Tweede quarantaine

Mallon werd opnieuw in quarantaine geplaatst op North Brother Island. Hier brengt ze de rest van haar leven door. Na een tijdje gaat ze aan de slag als laborante op het eiland.
Mallon stierf in 1938 aan een longontsteking op 69-jarige leeftijd.
In totaal heeft Mary Mallon een kwarteeuw in gedwongen isolatie vertoeft. Ze besmette maar liefst 51 mensen met buiktyfus en 3 mensen gingen er aan dood. 


De hut op North Brother Island waar Mary Mallon verbleef in quarantaine

Bronnen

VRT. (2020, mei 23). "Typhoid Mary": het tragische verhaal van "superverspreider" Mary Mallon. Opgehaald van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/11/typhoid-mary-coronavirus-tyfus/

Wikipedia. (2020, mei 23). Mary Mallon. Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Mallon

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leopold II

De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Florence Nightingale